Overslaan en naar de algemene inhoud

kop malta

Malta wat ben je toch mooi! Ook al ben je misschien één van de kleinste landen in de Middellandse zee, je hebt mooie plekken in overvloed. Malta bestaat uit drie eilanden: het hoofdeiland Malta, het kleinere Gozo en het onbewoonde Comino. Het hoofdeiland Malta is het meest populair en hier vind je dan ook de meeste toeristen. Op Gozo is het duidelijk wat gemoedelijker en rustiger, het merendeel komt hier dan ook voor de rust, natuur en de cultuur. Ik heb mijn favoriete plekken en must do’s op een rijtje gezet. Enjoy!

♥ DE HISTORISCHE STAD MDINA BEZOEKEN.
Deze voormalige hoofdstad ligt in het midden van het eiland, omringd door de middeleeuwse stadsmuren. Je kunt de stad al van veraf zien omdat hij wat hoger ligt, zo hadden de leiders een perfect overzicht over het eiland. De stad zelf is niet heel groot, er rijden dan ook geen auto’s binnen de stadsmuren. Overigens zie je wel paard en wagen, waarbij je kunt instappen om de stad te verkennen. Ik besloot om alles te voet te doen, op die manier zie je alle mooie steegjes, pleintjes en straatjes. Ook kom je een aantal kerken en kloosters tegen, waar je gerust even binnen kan lopen. Ben er wel van bewust dat dit dé toeristische plek is van Malta. En wil je niet omver gelopen worden door groepen toeristen, dan zul je vroeg in de ochtend de poort moeten betreden.

mdina

♥ EEN AUTO HUREN
Ben je op Malta dan is het zeker de moeite waard om een auto te huren. Al is het niet een heel groot eiland,  je kunt er genoeg zien en er is van alles te doen. Wat ik zo fijn vind aan eigen vervoer, is dat je kunt  gaan en staan waar je maar wilt. Jij bepaalt je route, je kan stoppen wanneer je wilt en je eigen ritme bepalen. Erg handig dus!  Houd er wel rekening mee dat ze in Malta links rijden. Ik betaalde destijds ( 1 jaar geleden) rond de 30 euro per dag.

auto

♥ MET DE VEERBOOT NAAR GOZO
Op ongeveer 5 kilometer van Malta vind je het zustereiland Gozo. Met haar 67 vierkante kilometer telt ze om en nabij de 31.500 inwoners, een stuk rustiger dan Malta dus. Gozo kent ontzettend  veel fraaie strandjes, verbluffende uitzichten, uitstekende restaurantjes en kleine straatjes om in rond te dwalen. Deze twee eilanden zijn met elkaar verbonden door middel van een veerboot. Je bent zo’n  25 minuten onderweg om van het ene eiland naar het andere te komen. Heb je in Malta een auto gehuurd, dan kun je deze gewoon meenemen in de veerboot. Maar je kunt natuurlijk ook in de haven (Mgarr) van Gozo een auto huren voor één of meerdere dagen. Als je Gozo weer verlaat dien je een vervoersbewijs te kopen, dit is € 4,65 per persoon en je betaalt € 15,60 voor de auto. Leuk om te weten: de Castiliaanse betekenis van het woord Gozo is ‘plezier’.

boot

♥ EEN FOTO MAKEN VAN DE ‘AZURE WINDOW’.
Dit blauwe raam is een gat in de kliffen van Dwerja Bay op het eiland Gozo. Deze rotsformatie van koraalachtig kalksteen is 50 meter hoog en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Ondanks dat het een toeristische plek is, kun je perfecte foto’s maken.  Links van deze rots heb je ook een prachtig uitzicht om een fotootje aan te wagen.

azure window

♥ STRANDJES/BAAIEN HOPPEN
Malta kent ontzettend veel baaien en een aantal zandstranden, de één nog mooier dan de ander. En ze zijn ook allemaal zo divers, elke baaitje heeft zijn eigen charme. Omdat ik erg van zon, zee en strand houd zijn dit mijn favoriete dagjes uit. Eigenlijk ben je heel de dag op pad, maar je kunt tussendoor heerlijk uitrusten op een terrasje, strandtentje, een bankje of op je strandlaken natuurlijk. Het is maar net wat jij wilt. En hé, je kunt ook het mooiste strand uitzoeken en daar de hele de dag vertoeven.

strand

♥ EEN WANDELING MAKEN (EN IJSJES ETEN) OP DE BOULEVARD VAN SLIEMA

Sliema is dé perfecte stad om een wandeling te maken langs de zeezijde. Met name in de avond zie je veel wandelende stelletjes, mensen die hardlopen en de wat ouderen, die even uitrusten op de vele bankjes die er staan. Langs de gehele promenade vind je vele restaurantjes om de avond goed mee te beginnen. Maar ook overdag is het fijn om daar te wandelen en te genieten van de zee. Ijsjes eten hoort daar vanzelfsprekend ook bij! Wat ik er grappig vond, is dat de Maltese mensen met hun hardloop outfit de bus uitstappen. Om vervolgens na hun hardloopsessie over de boulevard weer de bus naar huis te nemen.

sliema

♥ VAREN NAAR VALLETTA
Natuurlijk kun je de stad ook met de bus of de auto bezoeken, maar met de boot geeft het net wat meer sfeer vind ik. Vanaf de boulevard van Sliema kun je eenvoudig de ferry pakken voor (geloof ik) € 2,80. Het voordeel van de boot nemen, is dat je de drukte (zeker in de spits) ontwijkt. Met de boot ben je er binnen 7 minuten en vanuit de haven ben je zo in het centrum. Persoonlijk vind ik Valleta de mooiste stad van Malta. Het heeft de perfecte sfeer, gezellige steegjes, er rijden nauwelijks auto’s, talloze balkonnetjes, vriendelijke mensen, leuke eettentjes en je ziet nog oude invloeden van de Britten. Kortom: een must see! Wist je al dat Valletta de hoofdstad van Malta is? En dat deze stad op een schiereiland ligt?

valletta

♥ STAPPEN IN DE BARSTREET VAN PACEVILLE
Voor het echte uitgaansleven moet je naar Paceville in Sint Julians. Hier word je overdonderd door de harde muziek en de vele mensen die door de smalle straten lopen. Ook de Maltesers zelf zijn hier vaak in het weekend te vinden. De diversiteit aan bars en clubs is erg uitgebreid, je vind er vast één die bij je past. Vanuit Sliema is Paceville goed te bereiken met de bus of de taxi, het ligt maar 3 km verderop. Ik heb helaas geen goede foto’s van het uitgaansleven gemaakt.

♥ DE ‘DINGLI CLIFFS’ BEWONDEREN
Aan de zuidkust bij Dingli vind je indrukwekkende kliffen, de 12 kilometer lange natuurlijke muren bieden een schitterend uitzicht over de kust en de zee. Deze 250 meter hoge kliffen liggen op ongeveer 3 kilometer van Rabat. In het verleden dienden deze natuurlijke muren als bescherming van het land. Omdat de vijanden daar op geen enkele manier het vasteland op konden komen. Een andere bekende rotsformatie aan de zuidkust is de Blue Grotto.

PicMonkey Collage

Zou jij een bezoekje brengen aan het kleinere eiland Gozo?

JE KUNT ME VOLGEN OP INSTAGRAM VOOR MIJN FAVORIETE (REIS)FOTO’S.
Of volg mijn blog met Bloglovin

 

einde bericht 1

Share this:
Tess

Een reisgek in hart en nieren. Verliefd op nieuwe bestemmingen ontdekken. Helpt bij het uitstippelen van reizen. Boekt jouw droomreis. Gaat het liefst roadtrippen. Is het meest verliefd op Azië. Weet alle mooiste plekjes te vinden!

Laat een reactie achter