Overslaan en naar de algemene inhoud

Tijdens mijn live updates vanuit Sri Lanka kreeg ik een aantal vragen over het rondreizen met een tuktuk. Wat betaal je nou voor 3 weken huur, is het niet eng om te rijden? En…ben je niet bang dat er iets gebeurt? Daarom vandaag alle informatie die ik je kan meegeven om zo’n prachtige “driewieler” te kunnen huren!!   

‘een super relaxte man en doet alles op zijn gemakje’

♥ MAG IK MET EEN NORMAAL RIJBEWIJS IN EEN TUKTUK RIJDEN?
Zo ver ik weet wel. Wij hadden wel allebei een internationaal rijbewijs via de ANWB aangeschaft en (voor de zekerheid) via het verhuurbedrijf een ‘Sri Lankaans rijbewijs’ gekocht. Mocht je dan aangehouden worden door de politie, kun je toch iets in het Sri Lankaans laten zien.

♥ WAAR KAN IK EEN TUKTUK HUREN?
Wij huurden onze tuktuk in Negombo bij Pick & Go Travels, dit hebben we al een aantal maanden van tevoren gedaan via de mail om er zeker van te zijn dat er een tuktuk vrij was. De eigenaar, genaamd Rocky, is een super relaxte man en doet alles op zijn gemakje. Lekker “laid-back” dus, daar houd ik van! Met mailen is hij trouwens wel erg snel en zijn Engels is niet helemaal op en top, maar prima te begrijpen. Het kantoor bevindt zich in de hoofdstraat van Negombo en is erg gemakkelijk te vinden. Meer info vindt je op www.pickandgotravels.com

‘achteraf was het toch wel handig voor als je aangehouden wordt’

♥ HOE DUUR IS HET HUREN VAN EEN TUKTUK?
Wij betaalden voor 21 dagen 420 euro! Daarbij komt dan nog 45 euro p.p. voor je ‘Sri Lankaanse rijbewijs’, mocht je dat willen. Dit hadden wij er voor de zekerheid bij gekocht en achteraf was het toch wel handig voor als je aangehouden wordt. Dan zijn er natuurlijk nog de benzinekosten: je betaalt ongeveer 8 euro voor een volle tank en wij hebben om en nabij de 6 keer getankt. Dus zeg, 48 euro voor de benzine met een afstand van ongeveer 1200 km. De totale kosten die wij met z’n tweeën maakte komen op een bedrag van 558 euro! (Kosten zijn gemaakt in 2015, deze kunnen gewijzigd zijn)

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!

♥ HOE HARD KAN IK RIJDEN MET EEN TUKTUK?
Op de wegen mag je met een tuktuk maar 40 kilometer per uur rijden, houdt er dus rekening mee dat je langer onderweg bent. Al moet ik eerlijk zeggen dat wij (op de plekken waar het kon) 60 tot 70 kilometer per uur reden, over ongeveer 200 kilometer reden we dan 3,5 tot 4 uur. Het is wel verstandig, als het kan, om elkaar af te wisselen!

♥ IS ER RUIMTE VOOR MIJN BAGAGE?
Onze tuktuk had een rek boven op het dak waar we onze backpacks aan vast konden maken. Daarnaast is er achterin genoeg ruimte voor je dayback, eten en er passen zelfs nog twee vrienden bij haha. Tip: Doe wel altijd de regenhoes om je backpack, want er kan zomaar ineens en stortbui uit de lucht vallen en natte kleren zitten niet zo fijn!

‘Ik werd daar echt vrolijk van en dat maakt mijn dag dan helemaal compleet’

♥ WAT IS ER LEUK AAN HET REIZEN MET EEN TUKTUK?
Wat is er niet leuk aan een tuktuk huren!! Alles is leuk! Je bent zo vrij als een vogeltje, je bepaalt je eigen ritme en je kan stoppen waar je maar wilt. Wat wil je nog meer!? Tijdens het rijden hoor je vaak hard gelach van de locals en ze zwaaien volop. Ik werd daar echt vrolijk van en dat maakte mijn dag dan helemaal compleet. Doordat de locals dit geweldig vinden kom je sneller met ze in contact, we kregen heel wat vragen als we ergens stopten: Rij jij ook, jij als vrouw? Wat hebben jullie betaald? Waar hebben jullie deze gehuurd? Hoe lang blijven jullie in Sri Lanka? En je komt niet alleen in contact met de locals, ook andere reizigers zijn erg nieuwsgierig.

‘je krijgt vanuit het verhuur bedrijf een kort lesje’

♥ IS HET MOEILIJK OM IN EEN TUKTUK TE RIJDEN?
Het is echt even wennen, maar na de eerste dag lukte het mij al aardig. Je schakelt en geeft gas met je handen en de rem zit wel gewoon bij je voeten. Je krijgt vanuit het verhuur bedrijf een kort lesje, hoe en wat!

♥ MOET IK WENNEN AAN HET VERKEER?
Ja! Nou zijn Lars en ik al vaker in Azië geweest en wisten we een beetje wat ons te wachten stond, maar je moet zeker wennen. In de steden en dorpen is het erg druk en chaotisch, er rijdt van alles door elkaar, tuktuks, auto’s, bussen, scooters, fietsen. Let vooral goed op de bussen, want die kijken nergens naar en snijden je vaak af. Op de wat minder drukke wegen kan het zo zijn dat er opeens een koe of een hond oversteekt. Wees dus voorzichtig!

♥ ZIJN ALLE WEGEN GOED AANGEGEVEN?
De hoofdwegen wel, maar de wat kleinere wegen niet. Het is slim om een oude telefoon mee te nemen en in Negombo een simkaart te kopen. Zo heb je overal internet, je kunt hotels bellen en gebruik maken van google maps. Werkt perfect!

‘het gebeurde altijd als ik aan het stuur zat’

♥ WAT TE DOEN ALS IK AANGEHOUDEN WORD?
Wij zijn in totaal twee keer aangehouden door de politie en ik weet niet of het toevallig is, maar het gebeurde altijd als ik aan het stuur zat. Een voordeel was dat we een Sri Lankaans papiertje hadden dat te maken had met het rijden in een tuktuk. Dit hielp overigens niet altijd. Het beste is om te doen alsof je er allemaal niets van snapt, dan laten ze je vaak gewoon doorrijden. De eerste keer kwamen we er niet uit met een agent, dus hebben we het verhuurbedrijf gebeld, in dit geval Rocky en die heeft het verder afgehandeld, waarna we gewoon door mochten rijden.

♥ IS HET EEN VEILIG LAND
Zeker! Zoals ik het heb ervaren wel, ik heb me de gehele trip veilig gevoeld en de mensen zijn ontzettend aardig en beleefd. Al vond ik de mensen op de toeristische plekken, zoals Arugambay en Unawatuna, wel wat aan de chagrijnige kant. Maar ondanks dat heb ik me nooit bang of bedreigd gevoeld.

‘er altijd iemand bij de backpacks moeten blijven’

♥ WAT MOET IK DOEN ALS MIJN TUKTUK KAPOT IS?
Om heel eerlijk te zijn hebben wij dit niet meegemaakt, gelukkig! Maar wees gerust, want bijna het hele land vervoert zich met tuktuks, dus overal waar je bent is zeker wel iemand te vinden die je kan helpen.

♥ ZIJN ER OOK NADELEN ALS JE REIST MET EEN TUKTUK?
Ja, er is één nadeel. Je hebt altijd je bagage bij, dus stop je ergens en wil je bijvoorbeeld een tempel of even de supermarkt in, dan zal er altijd iemand bij de backpacks moeten blijven. Tenzij je deze zware tassen elke keer mee wil nemen. Wat wij vaak deden is meteen doorrijden naar je overnachtingsplek en daar de tassen droppen.

Ik hoop dat ik met dit artikel jullie kan overtuigen dat het huren van een tuktuk je mooiste ervaring en avontuur ‘ever’ wordt!!! Heb je nog vragen of wil je gewoon wat meer info, laat het me alsjeblieft weten, want ik help je graag om van jouw vakantie het grootste avontuur te maken!

Booking.com

Share this:
Tess

Een reisgek in hart en nieren. Verliefd op nieuwe bestemmingen ontdekken. Helpt bij het uitstippelen van reizen. Boekt jouw droomreis. Gaat het liefst roadtrippen. Is het meest verliefd op Azië. Weet alle mooiste plekjes te vinden!

4 Opmerkingen

 • Mandy schreef:

  Zit ik te zoeken op tuk tuk reisjes in Sri Lanka, kom ik weer bij jou uit haha!

 • Johan Kruise schreef:

  Tess,
  Ik heb met interesse jullie reisverslag gelezen. Wij zijn in 2019 ook van plan om een Tuk Tuk te huren en een rondreis te maken door Sri-Lanka. Kun je mij vertellen wat jullie reisroute is geweest en hoelang jullie onderweg waren tussen plaats A en plaats B.

  Alvast bedankt,

  Groet Johan

  • Tess schreef:

   Hallo Johan,

   Allereerst sorry voor mijn late reactie maar, wat leuk dat je mijn blog hebt gevonden. Jaaa!!! ik zou zeker een tuktuk gaan huren. Je ziet zoveel meer, je hoeft geen rekening te houden met de tijden van het openbaar vervoer, je kan stoppen waar je wilt en je komt sneller in contact met de locals. Ik kan je vertellen dat het huren van een tuktuk één van mijn mooiste reizen is geweest. Een ervaring om nooit te vergeten.

   Wij zijn begonnen in Negombo en vanuit daar in één keer door naar Anuradhapura. Dit was wel een rit van 5 a 6u dus dat vond ik best wel pittig. Een rit van max 4u (met zijn tweeën) zou ik aanraden. Dit hebben wij de rest van de reis ook gedaan. We gebruikte trouwens gewoon google maps. Je kunt er vanuit gaan als google maps aangeeft dat je er met de auto 2u over doet, dat je met de tuktuk ongeveer 1u langer onderweg bent.
   Verder ging onze route als volgt:
   Anuradhapura – Sigiriya – ongeveer 5,5u
   Sigiriya – Pollonaruwa – ongeveer 2,5u
   Pollonaruwa – Batticaloa – ongeveer 3,5u
   Baticaloa – Arugam Bay – ongeveer 4u
   Arugam Bay – Ella – ongeveer 4,5u
   Ella – Bundala NP – ongeveer 3u
   Bundala NP – Tangalle – ongeveer 2u
   Tangalle – Unawatuna – ongeveer 2,5u
   Unawatuna – Bentota – ongeveer 2u
   Bentota – Negombo – ongeveer 3u

   Deze route heb je waarschijnlijk ook al gelezen in onze reisverslagen 🙂 Hopelijk heb je hier (nog) wat aan. Mocht je nog meer willen weten dan hoor ik dat uiteraard graag.

   Groetjes Tess

Laat een reactie achter