Overslaan en naar de algemene inhoud

kop

Op het oog lijkt deze brug gewoon een doodnormale brug te zijn, niets is minder waar. De Stari Most, zo wordt hij ook wel genoemd, heeft erg veel meegemaakt door de jaren heen. Tot op de dag van vandaag komen er mensen uit de hele wereld een bezoekje brengen aan deze topper, die sinds 2005 op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat.

♥ DE LIGGING
Deze eeuwenoude brug ligt als blikvanger in de binnenstad van Mostar en gaat over de rivier Neretva. De stad ligt in het zuidwesten van Bosnië op zo’n 80 kilometer van Sarajevo, de hoofdstad van het land. Daarbij is Mostar de grootste en belangrijkste stad van de streek Herzegovina. De stad telt nu ongeveer 107.000 inwoners, terwijl hij vroeger (rond 1990) 130.000 inwoners telde. Dit heeft alles te maken met de Bosnische oorlog begin jaren ’90.

ligging

♥ DE GESCHIEDENIS
De Stari Most was de enige brug over de 225 km lange rivier  Neretva en omdat Mostar dé handelsstad van Herzegovina en omgeving was, werd hij bijna dag en nacht gebruikt. In de 13e eeuw was deze nog van hout, maar omdat hij het te vaak begaf werd hij in 1557 omgebouwd tot een stenen brug. Dit was nog een heel karwei, omdat de brug waarschijnlijk één van de grootste boogconstructies had die tot dan toe ooit in een brug gebouwd is.  In het jaar 1566 werd hij dan eindelijk in gebruik genomen en al snel werd Mostar een sterk groeiende handelsstad met grote markten. Natuurlijk werd de brug door de jaren heen vaak veranderd en gerestaureerd. Maar ….. in 1993 tijdens de Balkanoorlog werd hij helemaal verwoest! Door wie en hoe deze brug ten onder is gegaan, daar wordt vandaag de dag nog steeds over gespeculeerd. Pas in 2001 zijn ze begonnen aan de herbouw en werd uiteindelijk in 2004 feestelijk geopend.

old-bridge-stari-most
bron: www.tripadvisor.nl

Wat grappig is om te weten: Al vanaf de 17e eeuw is het een traditie dat de stoere mannen uit de stad in het ijskoude water van de rivier springen. Sinds 1998 word er elk jaar een springwedstrijd gehouden.

♥ MIJN BEZOEK AAN DE BRUG
Rond de klok van 16.00 kwam ik dan eindelijk in Mostar aan, de rit vanuit Trogir (Kroatië) duurde ongeveer 4 uur. Deze route voert  door een bijzonder mooie omgeving en zul je niet snel vergeten. Maar om weer terug te komen op de brug, ik was ontzettend benieuwd naar deze ‘Unesco plek’. Het was bewolkt en het regende een klein beetje, de sfeer voelde  wat raar aan en het leek alsof de bevolking helemaal niet zo gelukkig was. Ik snap dat wel, ze hebben zo veel meegemaakt de afgelopen 20 jaar. Je ziet de kogelgaten nog overal zitten, leegstaande gebouwen met  bos groei en het is nog steeds één van de armste landen van Europa.

bos groei

Vanuit de hoofdstraat loop je er zo op af, het kan niet missen. In die straat vind je allerlei verschillende toeristenwinkeltjes, die er best gezellig en kleurrijk uit zien. Na ongeveer 200 meter en menig toerist verder sta je midden op de brug. Het uitzicht is erg mooi aan beide kanten, je kijkt naar de stromende rivier met haar heldere kleur en indrukwekkende oude huizen. Ik zou er wel een tijdje kunnen blijven staan om te genieten van de omgeving.

collage

Ben je eenmaal aan de overkant dan zul je zien dat er nog meer winkeltjes en eettentjes zijn. Vanaf  die kant kun je de gehele brug goed bekijken. Wil je hem nog beter in beeld hebben, dan is er een aantal straatjes verderop een steegje die leidt naar een open plek schuin onder de brug. Loop je nog wat verder, dan vind je de volgende brug die recht tegenover de Stari Most staat, dé perfecte fotoplek. Omdat het regende hoopte ik dat het de volgende dag beter weer zou zijn en dat was ook zo, de zon scheen volop.  Ik heb snel nog even een paar ‘zonnige’ foto’s geschoten, want mijn reis ging verder naar Dubrovnic in Kroatië.

zon

TIP: Eet in het begin van de hoofdstraat de
overheerlijke Cevapcici worstjes!!
worst

Zou jij een bezoekje willen brengen aan deze brug??

IK BEN OOK TE VINDEN OP SOCIAL MEDIA: FACEBOOK, INSTRAGRAM EN BLOGLOVIN

 

einde bericht 1

Share this:
Tess

Een reisgek in hart en nieren. Verliefd op nieuwe bestemmingen ontdekken. Helpt bij het uitstippelen van reizen. Boekt jouw droomreis. Gaat het liefst roadtrippen. Is het meest verliefd op Azië. Weet alle mooiste plekjes te vinden!

5 Opmerkingen

 • Mooi! Hier wil ik al heel lang naartoe. Afgelopen mei zouden we gaan, maar helaas werden de vluchttijden gecanceld waardoor we ervoor kozen om naar Macedonië te vliegen.. Ook super mooi! Maar hier wil ik zeker nog een keertje naartoe..

  • Tess schreef:

   Dat moet je zeker een keer doen, zo mooi! Wij hebben er toentertijd 1 nachtje geslapen omdat we op doorreis waren. Maar ik ben ontzettend blij dat we deze bijzondere plek gezien hebben!!

 • Sheila schreef:

  Wat lijkt me dat een mooie plek om te bezoeken. Die brug ziet er schitterend uit en heeft het zwaar te verduren gehad. Ik ben al heel lang niet meer in deze regio geweest. Vroeger alleen, toen het nog Joegoslavië heette. Moet je nagaan. Het zal bijzonder zijn om terug te keren, nu met mijn man. Hij is namelijk veteraan in vocht in die oorlog die je noemt. Het zal voor hem dan ook erg bijzonder zijn om na jaren terug te keren en te zien wat er nu van het land is geworden sinds hij het achterliet.

  Op de één of andere manier reis ik altijd buiten Europa. Maar Bosnië staat op mijn lijst.

 • j van dertoorn schreef:

  Hi Tess wij zijn een stel uit scheveningen en zijn as we speak je route aan het volgen zitten nu op je 1 ste dag dank voor je blog ! Jos & Kit

  • Tess schreef:

   Ohhh wat leuk om te horen :)!!!! Sorry voor de late reactie trouwens, zijn jullie nog lekker aan het roadtrippen!!?? Ben benieuwd naar jullie ervaringen en al die leuke plekjes die jullie bezocht hebben. Hele fijne vakantie nog. Enjoy!!

Laat een reactie achter