Overslaan en naar de algemene inhoud

De laatste week alweer, wat gaan de dagen toch altijd snel voorbij. Deze week rijden we onder andere langs de zuidkust van Sri Lanka. De zuidkust staat vooral bekend om zijn mooie stranden en is daarom erg populair bij toeristen. Dit merk je dan ook aan alles: grote resorts, veel toeristen, veel verkopers en westers eten. Desondanks vallen we nog altijd op in onze rode tuktuk en krijgen we veel aanspraak.

sri week 3 kop

♥ Maandag 21 september ’15
Vandaag een trip van 110 km richting het zuiden. Het Buduruwagala Temple complex ligt net ten zuiden van Welawaya, het eerste stadje wat je vanaf Ella tegenkomt na de bergen. Hier heeft men duizend jaar geleden meters hoge Boeddhabeelden uitgehouwen uit een enorme rots.  En daar wilden we graag even voor omrijden. We reden over zandpaden langs locals, een groot meer en er waren veel bruggetjes, die we moesten passeren. Na een weg met flink wat hobbels bleek dat we bij de tempel het rijk voor ons zelf hadden. De afgelegen ligging in de jungle en de stilte om ons heen maakten het nog mooier. Onze eindbestemming van deze dag was het Bundala National Park. Dit park is minder populair bij toeristen, omdat er weinig tot geen olifanten zijn. Daardoor waren wij met maar 3 andere jeeps de enige in het park. We hebben super veel “wildlife” kunnen zien. Heel veel verschillende vogels, buffels, apen, landschildpadden, iguana’s, herten, mangoesten, pauwen in de boom en krokodillen. Halverwege de tour kregen we te maken met erg noodweer en konden we tijdelijk niet verder. We hebben een tijdje met onze gids zitten kletsen, grappig dat hij zich er niks van kan voorstellen hoe wij in Nederland leven. Zijn reacties waren dan vaak ook: Wooowww is dat zo duur, dat is echt heel koud of mogen jullie zo hard rijden!? Bij terugkomst nog heerlijk Sri Lankaanse curry op en meteen het bedje in, weltrusten!

sri week 3

♥ Dinsdag 22 september ’15
Op naar Tangalle, dat ligt aan de zuidkust van Sri Lanka zo’n 80 kilometer van Bundala af. Dus dat is ongeveer 2 uur rijden met onze rode vriend. De ritten vind ik erg snel voorbij gaan, dit komt misschien omdat er onderweg zoveel gebeurt. Je verveelt je geen moment: Een koe slaapt op de weg, er rent een hond voorbij, een bus komt met 80 km per uur recht op je af, links en rechts word je ingehaald door tuktuks en motors, er fietst een oude opa met 50 kg hout achterop en iedereen toetert. Wat we nog meer de afgelopen weken op de weg hebben gezien: apen, waterbuffels, varanen, diepe gaten, mangoesten, eekhoorns, civet katten, fel gekleurde vrachtwagens etc., een mooie, gevarieerde, grote chaos dus. Als je ook maar één seconde ergens anders heen kijkt zit je bijna ergens tegenaan of achterop. Maar toch ook deze dag weer zonder kleerscheuren overleefd haha! Het hotel wat we in gedachten hadden heeft een geweldig mooie “infinity pool” met een super uitzicht over een baai van Tangalle. Gelukkig was er nog een kamertje vrij voor ons en hebben we lekker een middag genoten aan het zwembad.

sri week 3,1

♥ Woensdag 23 september ’15
In de middag zijn we omgeving gaan verkennen, wat strandjes en een “blowhole” bezocht. Onderweg kwamen we een hele bus met schoolkindjes tegen, zo lief! Ze leren hier op school ook Engels en riepen allemaal: Hello how are you? Terug bij het hotel nog even een duik genomen. Na het eten stond onze chauffeur klaar, die ons naar de ’turtle watch’ zou brengen. Want hier in het donker rijden is al helemaal niet te doen voor ons. Met een klein groepje gingen we het strand op om zeeschildpadden te spotten. We mochten absoluut geen licht aandoen (telefoon of camera), want dit zou ze afschrikken. Onze gids vertelde dat schildpadden geen geluid horen, maar wel heel goed kunnen zien. Hij kon ons niet garanderen dat we schildpadden zouden zien. Maar ‘lucky us’….. er was een enorme schildpad aan het graven om haar eieren te leggen. We hebben een uur moeten wachten totdat ze eenmaal begonnen was met het leggen van haar eieren. Anders zou ze bang worden en teruggaan in zee. Wat zijn die beesten groot zeg, niet normaal. Super gaaf dit mee te mogen maken.  Helaas geen goed beeldmateriaal dus, maar wel een ervaring rijker!

sri week 3,2

♥ Donderdag 24 september’15
Het enige wat we echt nog wilden zien was Galle. Galle kun je vergelijken met onze vestingstad Heusden in Brabant, alleen deze ligt dan aan zee. Het is een oud Hollands fort en je ziet daarom in de omgeving nog veel Nederlandse invloeden. Om hier te komen zijn we 2 uur onderweg en rijden we langs de zuidkust. De aankomende 2 nachten slapen we in een oud landhuis, dat van een Nederlandse gouverneur is geweest. In eerste instantie was de planning dat we zouden uitrusten bij het hotel, maar aangezien we nog heel de middag hadden zijn we toch maar op pad gegaan. Door de drukke straten van Galle komen we uiteindelijk bij het fort aan. De Nederlanders waren hier aan de macht van 1640 tot ongeveer 1800. In het stadje staat een oude Nederlandse kerk met veel Nederlandstalige grafstenen. We hebben verder een ronde gelopen over de oude muren van het fort, erg indrukwekkend.

sri week 3,3

♥ Vrijdag 25 september ’15
Ohh nee het regent! In het zuid-westen is het regenseizoen en dat hebben we de afgelopen 2 dagen dan ook gemerkt. Niet dat het de hele dag regent, maar het is erg bewolkt en het regent met name vroeg of laat op de dag. Ik heb vandaag voor de eerste keer echt uitgeslapen, nou ja, na het ontbijt weer verder geslapen tot een uur of 12, heerlijk!  De vermoeidheid had redelijk toegeslagen, dus die extra uurtjes slaap kwamen goed van pas. Op naar de ‘Japanese peace pagoda’, een kleine tempel op een berg met uitzicht op Galle. Daarna toch maar weer richting het oude fort gereden en daar wat gegeten en door de kleine straatjes gelopen. Ook vandaag weer veel indrukken opgedaan van het chaotische leven in een Aziatische stad. Het verkeer is hier ook veel agressiever dan in de rest van het land. Je moet voortdurend alert zijn, want met name de bussen halen in als “idioten”.

sri week3,5

♥ Zaterdag 26 september ’15
Afgelopen woensdag zijn er goede vrienden van ons aangekomen in Bentota. En omdat wij volgens onze planning toch langs Bentota kwamen, hadden we besloten daar een nachtje te blijven. Helaas regende het de hele ochtend en het zag er niet naar uit dat dit zou opklaren. Daarom hadden  we besloten te gaan jetskiën op de rivier. Tijdens het jetskiën begon het nog harder te regenen, zo hard dat je bijna niets meer kon zien. Plotseling zagen we twee witte koplampen verschijnen uit de regen. Dit bleek een watervliegtuig te zijn, die op de rivier wilde landen, heel apart om dit eens in het echt en van dichtbij te zien. Aan het eind van de middag zijn we naar het resort gegaan, waar onze vrienden verbleven. Daar heerlijk gegeten en ons prima vermaakt, maar natuurlijk weer op tijd terug naar ons hotel. Morgen staat namelijk de laatste etappe met onze tuktuk gepland.

sri week 3,6

♥ Zondag 27 september ’15
Onze laatste dag met inmiddels onze goede en vertrouwde vriend de tuktuk, ik ga je missen! Maar als klap op de vuurpijl “mochten” we vandaag door de hoofdstad heen rijden. We hadden wat geluk, want het is hier vandaag Poya Day, dat is een nationale feestdag voor de boeddhistische inwoners. Bijna alle winkels en restaurants sluiten en daardoor was het relatief rustig op straat. Daarnaast is Colombo een mega grote stad met meer dan 5 miljoen inwoners. Na 4 uur rijden, waarvan 3 uur in Colombo, belanden we weer op de plek waar we begonnen zijn met onze trip, Negombo. Het was tijd om afscheid te nemen van onze tuktuk, die ons in deze drie weken geen enkele keer in de steek heeft gelaten. Bye Bye buddy!

sri week 3,7

♥ Maandag 28 september ’15
Ons laatste dagje Sri Lanka is aangebroken, vanavond vliegen we weer terug naar Nederland. Gisteren tijdens het avondeten vroeg een ober wat onze favoriete plek was in Sri Lanka. Op deze vraag konden we allebei geen antwoord geven! Er was geen favoriete plek, net als dat er ook geen “minst” favoriete plek was. Sri Lanka is een aanslag op al je zintuigen: de geuren, smaken, kleuren, geluiden en warmte van zowel de zon als de mensen en de natuur maken het land uniek. Daarnaast is overal , en dus niet alleen in de nationale parken, enorm veel wildlife te vinden. Sri Lanka doorcrossen in een tuktuk is een unieke en avontuurlijke ervaring, die ik iedereen absoluut kan aanraden. Ayubowan! (may you live long).

IMG_6332


Check ook het filmpje van week 3!!!

Share this:
Tess

Een reisgek in hart en nieren. Verliefd op nieuwe bestemmingen ontdekken. Helpt bij het uitstippelen van reizen. Boekt jouw droomreis. Gaat het liefst roadtrippen. Is het meest verliefd op Azië. Weet alle mooiste plekjes te vinden!

4 Opmerkingen

 • Anja schreef:

  Wat hebben jullie toch veel gezien , gedaan en ontzettend mooie foto’s gemaakt! Alvast een goede reis terug naar koud NL!

 • Vincent schreef:

  Ziet er goed uit daar in Sri Lanka!

 • Brenda schreef:

  Hi Tess en Lars,

  Super bijzondere ervaring. Wij hebben in 2011 ook zo rond gereisd door Sri Lanka, maar met een eigen chauffeur en gids. Maar ik overweeg de volgende keer voor desnoods 1 week ook met een tuktuk te reizen. Maar dan jullie. 1e week alleen en dan te eindigen in Colombo.
  Super inspirerend en mooie verslagen.

  Ik zou zeggen: live your life!

  • Tess schreef:

   Hey Brenda,

   Ik kan het je echt aanraden! Je ziet zoveel meer en je hebt ontzettend veel aanspraak, wat het enorm leuk maakte.
   Dit is één van mijn meest bijzondere reizen tot nu toe en de tuktuk heeft daar zeker aan bijgedragen.

Laat een reactie achter