Overslaan en naar de algemene inhoud

kop

Dubrovnik. Of beter gezegd de “Parel van de Adriatische Zee”, want zo wordt deze stad ook wel genoemd.  In de zomer van 2014 heb ik deze historische stad in het zuidelijke puntje van Kroatië bezocht en was op slag verliefd! Wat mij het meest is bijgebleven?  De spectaculaire wandeling over de oude stadsmuren en vandaag laat ik jullie zien waarom…

heart-28-xxlALLEREERST EEN PAAR LEUKE FEITJES & WEETJES OP EEN RIJ

♥ Dubrovnik is een vestingstad in Kroatië die in de regio Dalmatië ligt, aan de Adriatische zee.
♥ De stad is gebouwd in de 13e eeuw, het merendeel van de muren werd gebouwd in de 14e en 15e eeuw en ze werden continu versterkt en uitgebreid tot aan de 17e eeuw.
♥ De totale lengte van de stadsmuur is 1920 meter.
♥ Een wandeling om het oude stadscentrum duurt ongeveer 2 uur.
♥ Op de stadsmuren is er nergens beschutting tegen de zon en het kan erg heet worden tijdens de zomermaanden, zonnebrand meenemen dus.
♥ In het oude centrum loop je door smalle straatjes, pleintjes met fonteinen en kun je allerlei gezellige eettentjes vinden. Let op: het is vrij toeristisch en daar zijn de prijzen dan ook naar.
♥ Vanaf de muur heb je een prachtig uitzicht over honderden oranje daken, sommigen net nieuw en anderen al eeuwen oud.
♥ Je betaalt zo’n 100 kuna (15 euro) entree voor de wandeling op de muur, de stad zelf is gratis.
feitjes
♥ Er zijn drie verschillende ingangen naar de stadsmuren, waarvan de Pile-poort veruit de bekendste is.
♥ Dubrovnik wordt als één van de mooiste steden aan de Adriatische Zee beschouwd, vandaar ook de naam ‘Parel van de Adriatische Zee’.
♥ Het oude, ommuurde centrum staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
♥ Er wonen ongeveer 50.000 mensen in Dubrovnik.
♥ De bekende serie ‘Game of Thrones’ heeft de stad als decor gebruikt.
♥ Je kunt de stad helemaal te voet bekijken zonder last te hebben van verkeer.
♥ Als je door de poorten van de stad loopt, ben je even terug in de tijd van de oude paleizen, kerken, kathedralen en de vele fonteinen.
♥ Tijdens de wandeling kom je langs torens en andere uitzichtpunten over de azuurblauwe zee.DE WANDELING IN BEELD!
Daar gaat hij dan. De tickets zijn gekocht en ons avontuur kan beginnen. We besluiten om de ingang bij de hoofdpoort te nemen, niet met een bepaalde reden hoor, dit was gewoon de eerste de beste mogelijkheid om de wandeling te starten.

ticket en ingang

Dit is de eerste indruk die je krijgt vanaf de muur, wat vind jij? Door al die oude huizen, torentjes en die berg op de achtergrond kreeg ik het gevoel alsof ik in een tijdmachine had gezeten.

indruk 1

indruk 2
Een aantal meters en traptreden verder kom je op een muur, die wat hoger ligt dan ons beginpunt. Hierdoor heb je een prachtig uitzicht op de naastgelegen baai, waar een paar scenes uit de serie Game of Thrones zijn opgenomen. Stiekem ben ik wel een beetje trots op deze foto…

game of thrones

Tijdens  de route kom je langs verschillende uitkijktorentjes met super gave uitzichten. En ja, ik moest en zou heel even in zo’n torentje staan voor een foto.

torentje 1

torentje

Wat ik heel leuk vond is dat de muur op geen enkele plek hetzelfde is, dan moet je een trappetje af, een bochtje om, over een klein pleintje heen, rakelings langs daken en de trap weer op. Een groot avontuur dus!

avontuur

avontuur1

Vanaf de muur kun je ook een kijkje nemen in het leven van de lokale bevolking, zo kijk je uit op schattige tuintjes, voetbalveldjes en kun je af en toe door de ramen naar binnen gluren. En vergeet die kleurrijke wasjes niet.

binnenkijken

Ons eindpunt was een hoge toren (ik denk de hoogste), van waaruit je de stad in zijn geheel kon zien. Die oase van oranje daken hebben diepe indruk op mij gemaakt.

oranje

oranje 2

Dus bij deze, een wandeling over die geweldige stadsmuren van Dubrovnik is echt, maar dan ook echt een ervaring die je niet snel zal vergeten! 

Zou jij deze wandeling willen maken?

Share this:
Tess

Een reisgek in hart en nieren. Verliefd op nieuwe bestemmingen ontdekken. Helpt bij het uitstippelen van reizen. Boekt jouw droomreis. Gaat het liefst roadtrippen. Is het meest verliefd op Azië. Weet alle mooiste plekjes te vinden!

2 Opmerkingen

Laat een reactie achter