Overslaan en naar de algemene inhoud

kop

Songkran? Ik hoor je denken: “huh, wat is dat nou weer”. Een paar jaar geleden hadden Lars en ik het geluk om dit geweldige feest zelf te kunnen ervaren. Songkran is het traditionele Thaise Nieuwjaar dat elk jaar op 13, 14 en 15  april gevierd word, in de grote steden kan dit vaak 3 dagen tot een hele week duren. Tijdens deze dagen mag je iedereen nat gooien met water en daarom word het ook wel ‘het feest van het water’ genoemd. Een groot watergevecht dus! Ik wil jullie graag vertellen hoe ik deze dagen beleefd heb. HAPPY NEW YEAR!

Allereerst heb ik wat leuke feitjes en weetjes op een rijtje gezet..

♥Thailand viert pas sinds 1940 officieel Nieuwjaar op 1 januari.
♥ Het traditionele Thaise Nieuwjaar Songkran word altijd op 13 tot en met 15 april gevierd.
♥ Songkran is ook één van de gevaarlijkste feesten van Thailand omdat er veel verkeersongelukken zijn tijdens deze dagen. Dit omdat er vaak met alcohol op achter het stuur wordt gekropen.
♥ Het is ook een leuke sport om de mensen in- en op voorbijrijdende auto’s en op motorfietsen nat te gooien
streetview
♥ Songkran is de laatste jaren daarom uitgegroeid tot een echt waterfestival.
♥ In de tempels worden de Boeddhabeelden gezegend met geparfumeerd water.
♥ Chiang Mai is de plek waar je moet zijn tijdens het feest.
♥ Het Thais Nieuwjaar valt precies in de heetste periode van Thailand.
♥ Je voelt je weer eventjes helemaal een kind.
♥ Het is verstandig je (waardevolle) spullen goed te beschermen tegen al dat watergeweld.

kraam

♥ Je kunt overal (anti)waterattributen kopen, denk bijvoorbeeld aan: waterpistolen, emmertjes, hoesjes voor je telefoon en fototoestellen, paraplu’s en ga zo maar door.
♥ Songkran wordt dus altijd geassocieerd met water en er wordt tevens een eerbetoon bewezen aan oudere familieleden en vrienden door geurwater over de palmen van hun handen te gieten en daarbij een zegen uit te spreken.
♥ De bewoners uit de grote steden gaan terug naar hun eigen provincies om samen met hun families dit feest te beleven.


hoe heb ik deze dagen beleefd!? twee van de drie dagen heb ik meegedaan met het watergevecht en de derde dag heb ik heerlijk geluierd bij het zwembad…

DAG 1:
Al onze waardevolle spullen zaten in plastic zakjes want deze mochten natuurlijk niet nat worden. Zonder enig benul van wat er zou gaan komen gingen we op pad, richting de hoofdstraat van Chiang Mai. Ik liep de hoek om en… WAAAA wat een choas!, dat was mijn eerste reactie.  Eenmaal tussen de mensen was het een ‘gezellige’ drukte, iedereen was vrolijk en blij. Iedereen op straat riep naar elkaar en lachten zo hard als ze konden.

straatview

Langs het water stonden talloze kraampjes met waterpistolen, emmertjes en natuurlijk ook lekkere hapjes, want dat zie je in Thailand overal. We besloten allebei een emmer te kopen, deze konden we dan vullen vanuit de gracht, weet niet zeker of dit wel een gracht was, maar in ieder geval een watertje haha.

emmertjes

‘Alleen wij en de tuktuk-chauffeur kwamen er met wat waterschade van af’

Stapvoets over de straten -die bommetje vol stonden met natte mensen- reden dikke pick-ups met hele families die vanuit de auto (ijs)water gooiden, zelfs alle opa’s en omaatjes deden mee. Verschrikkelijk leuk om te zien dat iedereen zo blij is en mee doet met het gevecht. En ook wij hielden het natuurlijk niet droog en hebben, er ook flink op los gegooid met onze emmers.

waterkant

FILMPJE:

DAG 2:
Omdat ons hotel volgeboekt zat moesten we tijdens het feest wisselen van slaapplaats en dat was natuurlijk best spannend. Want je moest toch over straat met al je tassen die nat gegooid konden worden haha. De plastic zakken en onze regenhoes van de backpack hadden gelukkig goed hun best gedaan. Alleen wij en de tuktuk-chauffeur kwamen er met wat waterschade van af.

tuk

‘zorg dan dat je er bij bent met Thaise Nieuwjaar: Songkran, niet vergeten’

Ons nieuwe hotel zat vast aan een shoppingmall en voor dit grote gebouw stond een podium, waar verschillende bandjes optraden. Ook hier was het mega druk en chaotisch, je zou elkaar zo kwijt kunnen raken. Ondanks de enorme drukte was de sfeer goed en we hebben ons dan ook prima vermaakt met de lokale feestgangers. We merkten dat zij het erg waardeerden dat we samen met hen feest vierden!

podium

FILMPJE:


Helaas hadden wij toentertijd nog geen waterbestendige camera, maar we hebben wel wat foto’s en filmpjes -op een droge plek- kunnen maken. Hopelijk hebben jullie toch een beetje een beeld gekregen van hoe het er aan toe ging. Ik heb er super vette herinneringen aan en ben mega blij dat ik dit heb mogen meemaken. Ben je van plan om Thailand te bezoeken in de maand april, zorg dan dat je er bij bent met Thaise Nieuwjaar: Songkran, niet vergeten!!

samen

Fijne jaarwisseling & de beste wensen!!

IK BEN OOK TE VINDEN OP SOCIAL MEDIA: FACEBOOK, INSTRAGRAM EN BLOGLOVIN

einde bericht 1

Share this:
Tess

Een reisgek in hart en nieren. Verliefd op nieuwe bestemmingen ontdekken. Helpt bij het uitstippelen van reizen. Boekt jouw droomreis. Gaat het liefst roadtrippen. Is het meest verliefd op Azië. Weet alle mooiste plekjes te vinden!

Laat een reactie achter